Speelbord:

Capone
Ehrlich währt am längsten!
Uitgever: AMIGO Spiel + Freizeit
Jaartal: 1994
Aantal spelers: 3-6
Aangegeven spelduur: 60 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 14 jaar
Spelauteur: Mark Caines
FORUM-beoordeling: 7,6 / 10 (13 spelers)
Internet-beoordeling: 7,6 / 10 (7 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 76 %
Niet meer verkrijgbaar


Spelregels: ( vertaling )
Spelmateriaal: taalafhankelijk (aantal zinnen tekst op de actiekaarten + gebruik van duitse woorden op speelbord, speel- en overzichtkaarten)
The Mob (Gibsons Games)
Amerika, in de jaren '30 van de vorige eeuw. Verschillende families strijden om de macht over de wereld van illegaliteit en duistere zaakjes, nadat de beroemde maffiabaas Al Capone van het toneel is verdwenen.
Om de machtsstrijd te kunnen aangaan, is het voor elke maffia-familie belangrijk om het illegaal verdiende geld wit te wassen via legale handelspanden.
In dit spel spelen 3 tot 6 spelers elk met een maffia-clan. De speler die als eerste 1 miljoen dollar kan investeren in legale transacties, wordt de nieuwe Al Capone.
Bij aanvang van het spel krijgt iedere speler een overzichtskaart waarop de 8 familieleden van zijn clan zijn afgebeeld. In elke familie heb je een "Don", een "Mama", een rechterhand, een advocaat, een inner, een boekhouder, een secretaresse en een nieuweling, elk met een eigen "marktwaarde". Ook kan elke familie beroep doen op 8 bodyguards (met elk een beperkte marktwaarde) en start elke speler met een kapitaal van 100.000 dollar.
Het spel zelf is een ware strijd op leven en dood voor elk lid van de betrokken clans.
In het spel speelt iedere speler om beurten een kaart uit: ofwel een handelskaart ofwel een actiekaart. Met een handelskaart kan een legale dan wel illegale plaats worden opgezocht, alwaar respectievelijk legaal dan wel (véél meer) illegaal geld kan verdiend worden.
Met een actiekaart kan een familielid van een concurrende clan even tijdelijk worden bezig gehouden (kapper, penthouse-feestje, restaurant), of door de FBI naar de gevangenis worden gestuurd. Een andere mogelijkheid is dat beschermingsgeld van een andere clan wordt opgeëist (indien die reeds in legale handelspanden geïnvesteerd heeft). Naast de vreedzame overname van een zaak, behoort ten slotte ook een definitieve en koelbloedige afrekening tot de mogelijkheden.
Zo wordt er een aantal "jaren" (ronden) gespeeld, totdat één maffia-familie het minimale bedrag van 1.000.000 dollar heeft witgewassen in legale handelspraktijken.
Elk "jaar" (ronde) bestaat uit een aantal beurten voor iedere speler: in een spel met 6 spelers mag ieder 4 kaarten uitspelen, in een spel met minder spelers mag iedere speler 5 kaarten uitspelen. Daarna begint een nieuwe ronde.
Op het einde van een jaar (ronde), ontvangt elke speler voor de nog aanwezige familieleden illegale inkomsten en kan de speler ervoor kiezen om dit 'zwarte geld' te investeren in legale handelspraktijken (pasta-shop, immobiliënkantoor, wasserij, enz.). In dit spel is het cruciaal te weten dat je meer verdient met illegale praktijken, doch de concurrentie en de risico's alsdan veel groter zijn. Bovendien zijn de legale opbrengsten bij aanvang van het spel nihil, doch dit verandert naarmate het aantal legale handelstransacties dat verricht wordt.
Het uiteindelijke doel van het spel is trouwens als eerste 1 miljoen dollar op legale wijze te hebben geïnvesteerd.

Capone is inmiddels al een oud spel te noemen (1994), doch het blijft zelfs heden ten dage nog steeds bekoren door het sfeervolle spelthema en het intrigerende spelverloop: om de haverklap vliegt wel één of ander familielid van een clan het havenwater in, op weg naar de warme oorden van het vagevuur of zelfs nog erger. Was dit misschien een onverbiddelijke afrekening als gevolg van de actiekaart die ik daarnet heb gespeeld?
In het spel is een behoorlijke portie geluk aanwezig door het willekeurig uitdelen/ontvangen van de kaarten, doch aangezien elk jaar nieuwe kaarten worden uitgedeeld en deze eventueel zelfs geheel of gedeeltelijk voor nieuwe kaarten mogen worden ingeruild, is de portie geluk in gezonde mate ingeperkt.
Een spel dat je gerust eens kan uitproberen. Doch opgelet dat je niet te opzichtig en gretig de grootste illegale winsten binnenrijft, of je zal snel het geliefde doelwit van de concurrende clans worden. Bodyguards kunnen weliswaar tegen betaling opnieuw worden ingehuurd, doch een uitschakeling van een familielid is definitief en beïnvloedt meer dan eens de winstkansen van je eigen clan...
En nu moet ik wat zaakjes gaan opknappen ;-)
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 11.08.2010