Enkele speelkaarten:

Cliché!
Het partyspel voor mannen & vrouwen

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2005
Aantal spelers: 3-8
Aangegeven spelduur: ca. 45 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 16 jaar
Spelauteur: Uwe Rosenberg
FORUM-beoordeling: 7,5 / 10 (13 spelers)
Internet-beoordeling: 7,7 / 10 (4 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 76 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
mits bestelling
Spelregels:
Spelmateriaal: 100% taalafhankelijk
Frauen & Männer (Kosmos)
Iedereen kent ongetwijfeld het televisieprogramma Familieraad (of op de Nederlandse televisie: 5 tegen 5).
In dit quizprogramma nemen twee teams van 5 spelers het tegen elkaar op. Bedoeling is de topantwoorden te vinden die werden gesteld aan 100 Vlamingen (resp. Nederlanders).
Het partyspel Cliché is op deze formule geënt. Alle spelers geven hier echter zelf hun 5 topantwoorden op een bepaalde themavraag.
De themavraag wordt om beurten door een speler gekozen uit één van de 6 vragen op een themakaart. Bevalt géén van de 6 vragen hem/haar, dan kan hij/zij een afbeelding nemen van een andere stapel en de eigen fantasie de vrije loop laten om een eigen themavraag te formuleren.
Nadat de spelers ijverig hun topantwoorden hebben opgeschreven op de eigen invulblaadjes, worden de antwoorden vergeleken.
Een antwoord op de eerste plaats levert telkens 4 punten op, op de tweede plaats telkens 3 punten, enzovoort. Een antwoord op de vijfde plaats levert dus 0 punten op. Als een antwoord door meerdere spelers gegeven is, worden de punten van elke speler die het betrokken antwoord gegeven heeft, opgeteld.
Dit totaal aantal punten geldt voor iedereen die het betrokken antwoord gegeven heeft, ongeacht op welke plaats dit antwoord stond.
Als jij de enige bent die het antwoord gegeven hebt, dan zijn de enige punten die je kan verdienen, enkel de eigen punten (4, 3, 2, 1 of 0, afhankelijk van de plaats in de eigen top 5).
Maar opgelet, je kan geen aanspraak maken op alle overwinningspunten die je behaalt aan de hand van hetgeen hiervoor werd uitgelegd.
De overwinningspunten worden per vraag immers met een bepaald aantal punten vermeerderd. Bij de overwinningspunten van het eerste antwoord worden geen bijkomende punten geteld. Bij het tweede antwoord worden 5 punten bij de overwinningspunten geteld. Bij het derde, vierde en vijfde antwoord worden respectievelijk 9, 12 en 14 punten bijgeteld.
Door het samentellen van overwinningspunten en de bijkomende punten, krijgt een speler voor elk van zijn vragen een nieuwe puntenwaarde. Deze nieuwe puntenwaarde noemen we de annuleringspunten.
Het antwoord waar de annuleringspunten het hoogste totaal vormen, wordt vervolgens geschrapt.
Nu wordt opnieuw naar de oorspronkelijke overwinningspunten gekeken: één van de gegeven antwoorden zal geschrapt zijn, zodat het eindtotaal aan overwinningspunten gelijk is aan het totaal der 4 resterende antwoorden.
Door het werken met deze annuleringspunten, worden enkel de spelers beloond die een topantwoord bovenaan in hun lijstje hebben gezet. Voor spelers die een topantwoord onderaan in hun lijstje hebben gezet, is de kans groot dat dit antwoord zal worden geschrapt, omdat er meer bijkomende punten worden gegeven aan vragen die onderaan in het top 5-lijstje staan.
Wees gerust, het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, doch in werkelijkheid is het spel absoluut niet complex.
Het spel gaat trouwens snel vooruit. Als een speler zijn/haar 5 antwoorden heeft opgeschreven, draait deze speler de zandloper om en hebben de andere spelers slechts 1 minuut om hun lijstje te vervolledigen.
Winnaar is degene die na 8 themakaarten, het meeste punten heeft gescoord.

Dit partyspel, van Uwe Rosenberg, de maker van het erg leuke Boonanza kan ongetwijfeld zorgen voor de nodige ambiance. Zeker als de antwoorden spontaan gegeven worden, zonder al te veel schroom en in een mum van tijd.
De meeste vragen zijn ludiek en voor vele spelers een goede aanzet tot het formuleren van creatieve antwoorden; andere vragen zijn dan weer aan de saaie kant (bv. de bekendste mannen uit de 19e eeuw of het populairste spel van 999 Games).
Als je een avondje of weekendje met wat mannen en vrouwen rond de tafel zit en je wil wat ambiance in de keet, dan mag Cliché gerust op tafel worden gelegd.
Een alternatief voor Time's up, de immer amusante topper onder de partyspellen.
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 07.06.2010