Speelsituatie:

Dominion

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2008
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Donald X. Vaccarino
FORUM-beoordeling: 8,1 / 10 (42 spelers)
Internet-beoordeling: 9,1 / 10 (12 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 83 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 34,90 (winkelprijs) € 31,40 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: taalafhankelijk (veel tekst)
Genomineerd Gouden Ludo 2009
Spiel des Jahres 2009
Deutscher Spielepreis 2009

Verschillende vorsten trachten een mooi en zo groot mogelijk koninkrijk te bouwen: gebouwen worden opgericht, kastelen worden uitgebreid en de schatkist wordt gevuld.
Bij aanvang van het spel wordt beslist met welke 10 (van de 25 beschikbare) sets koninkrijkkaarten de spelers hun eigen rijk zullen uitbouwen: er zijn hierbij verschillende combinaties van kaartensets mogelijk, hetgeen telkens andere strategieën vereist om het spel te kunnen winnen. Indien de heks in het spel is, doen trouwens ook de vloekkaarten mee.
Iedere speler begint met 10 kaarten als trekstapel (7 koperkaarten en 3 landgoederen). Deze worden verdekt gemengd. Elke beurt mag een speler de 5 bovenste kaarten van zijn trekstapel nemen, waarvan één actiekaart (indien voorradig) op tafel uitgespeeld mag worden, gevolgd door één aankoop (indien mogelijk).
De tekst op sommige kaarten laat je toe om bijkomend nog één of meer actiekaarten uit te spelen en/of nog extra kaart(en) aan te kopen.
Om die reden kan het gebeuren dat zelfs je hele stapel wordt opgebruikt in 1 beurt, mede gelet op de wisselwerking tussen de kaarten.
Ten slotte worden alle kaarten uit de actiefase (zowel de gespeelde als de op handen gebleven ongespeelde kaarten) samen met alle kaarten die een speler in deze beurt verworven heeft, op de aflegstapel gelegd. Hierna worden opnieuw vijf kaarten van bovenop de trekstapel op handen worden genomen (die de volgende beurt zullen worden benut). Van zodra de trekstapel is opgebruikt, wordt jouw aflegstapel gemixt en opnieuw als trekstapel klaargelegd.
Zo wordt je kaartendeck alsmaar uitgebreider. Met de uitgespeelde koninkrijkkaarten investeer je dus in extra acties, beschik je over extra geld en/of kaarten, belaag je andere koninkrijken en dies meer. Uiteindelijk mag het investeren in landgoederen, hertogdommen en provincies niet uit het oog verloren worden, aangezien deze overwinningspunten opleveren. Nu met dergelijke puntenkaarten echter geen acties kunnen worden ondernomen tijdens je beurt, is het cruciaal te weten wanneer en in welke mate je deze tijdens het spel aankoopt.
Het spel eindigt wanneer de stapel provinciekaarten of 3 sets koninkrijkkaarten zijn uitgeput.
De speler die het grootste koninkrijk (overwinningspunten) kan veroveren, wint het spel.

Het spel Dominion is een heel uitgebreid kaartspel (namelijk: 500 kaarten) met een hoop tekst op tal van kaarten.
Het spel speelt vlot weg en heeft een aangename speelduur.
Doel van het spel is om een uitgebalanceerd kaartendeck samen te stellen, zodat de uitgelegde kaarten naadloos op elkaar inspelen. Door de eindeloze variaties is er bovendien genoeg afwisseling.
Hoewel het spel misschien wel (iets té) gehyped wordt in spellenkringen, krijgt het ook van de FORUM-Federatie spelers een meer dan behoorlijke score en werd het zelfs genomineerd voor de (eerste) Gouden Ludo 2009.
Aan jou om uit te proberen of dit spel ook jouw hart verovert.
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 15.03.2010