Voorbeeld van een speelbordje met tekening:

Graffiti
Iedereen tekent, eentje raadt!
Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2010
Aantal spelers: 3-8
Aangegeven spelduur: 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 12 jaar
Spelauteur: Jacques Zeimet
FORUM-beoordeling: 8,2 / 10 (12 spelers)
Internet-beoordeling: 8,1 / 10 (5 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 82 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 27,40 (winkelprijs) € 24,70 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalafhankelijk (400 nederlandstalige begrippen).
Oorspronkelijk uitgegeven door HUCH & Friends (2007)
In dit partyspel zullen de spelers trachten om binnen een welbepaalde tijdspanne begrippen te tekenen en af en toe een begrip te raden.
Om beurt kruipt iedere speler eenmaal in de huid van een criticus die een getekend begrip zal (trachten te) raden, de andere beurten zal elke speler zijn tekentalenten (of gebrek eraan) kunnen botvieren.
Bij aanvang van het spel krijgt iedere speler (behalve degene die raadt) een magnetisch tekenbord (Magna Doodle) voor zich, samen met de bijbehorende tekenstift.
De speler die het begrip zal moeten raden, zal eventjes de spelruimte moeten verlaten (of sluit gewoon de ogen).
Vervolgens wordt door één van de overige spelers één kaart (met een begrip erop) van de trekstapel genomen, dat hij/zij aan alle tekenaars laat zien. Je kan op voorhand bepalen of je een gemakkelijk of een moeilijk begrip wenst te tekenen.
De tekenaars hebben dan precies 1 minuut de tijd om allemaal ditzelfde begrip te tekenen, ieder op zijn eigen tekenbordje. Nadat het laatste kruimeltje door de zandloper is gelopen, worden alle tekenborden samengebracht en naast elkaar op tafel gelegd. De speler die moet raden, wordt weer aan tafel geroepen. Hij zal de verschillende tekenborden bekijken en vervolgens trachten het zojuist door de andere spelers getekende begrip te raden. Raadt de speler het begrip meteen, dan krijgt hij 2 fiches. Heeft hij een tweede of derde poging nodig om het begrip te raden, krijgt deze speler alsnog 1 fiche. Indien na 3 pogingen, het begrip niet geraden wordt, ontvangt de betrokken speler helaas (pindakaas!) geen fiches.
Nadat de speler zijn gok(jes) heeft gedaan, beloont hij/zij vervolgens de beste tekening met 2 fiches, dit is de tekening die door hem/haar het meest origineel, informatief of creatief bevonden wordt.
Als laatste taak, moet de speler die het begrip heeft trachten te raden, ten slotte de tekenborden teruggeven aan de spelers die ze getekend hebben. Hierbij zal elke tekening dus moeten terugbezorgd worden aan de juiste tekenaar. Voor elk correct vermoeden, verdient hij/zij die het begrip moest raden, 1 fiche. Elke tekenaar die niet zijn eigen tekening heeft teruggekregen, ontvangt 1 fiche.
Daarna is de volgende speler aan de beurt, die een begrip zal moeten raden. De overige spelers, inclusief de speler die als laatste een begrip heeft moeten raden, grijpen nu naar de tekenstift, nadat de nieuwe speler de ruimte verlaten heeft of diens ogen dichtgeknepen heeft.
Zo gaat het spel verder totdat het (op voorhand afgesproken) aantal ronden is verlopen, bijvoorbeeld nadat iedere speler eenmaal een begrip heeft geraden.
De speler met de meeste fiches na het aantal afgesproken ronden, wint het spel.

Graffiti is een erg leuk partyspel voor spelers die geen afkeer hebben van tekenen. De tijdslimiet van 1 minuut waarin een tekening moet worden gemaakt, kan voor hilarische tekeningen zorgen. Zonder twijfel komen bepaalde details ongewild en ten gepaste tijde in het vizier van de speler die raadt (en uiteraard ook van de overige spelers), met talrijke lachsalvo's tot gevolg. Met 400 begrippen (waarvan de helft gemakkelijk en de helft moeilijk) is de herspeelbaarheid bovendien heel groot.
Ook het toewijzen van de tekeningen is moeilijker dan je zou durven denken. Spelers gaan vaak bewust de tekenstijl enigzins veranderen om op die manier fiches (punten) te sprokkelen, maar evenzeer is de tekenwijze van een speler volledig anders indien hij een voorwerp, een personage dan wel een dier moet tekenen.
Een absolute aanrader voor liefhebbers van partyspellen die geen spontane huidziekte oplopen bij het vasthouden van een tekenstift !

Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 09.11.2010