Spelsituatie:

Kubb

Uitgever: Bex
Jaartal: niet vermeld
Aantal spelers: vanaf 2 (doch bij voorkeur 8-16)
Aangegeven spelduur: niet vermeld
Aangegeven leeftijd: niet vermeld
Spelauteur: niet vermeld
FORUM-beoordeling: 8,7 / 10 (14 spelers)
Internet-beoordeling: 8,6 / 10 (3 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 87 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 50,40 (winkelprijs - competitieversie Tactic)
€ 39,70 (winkelprijs - competitieversie berkenhout BEX)
€ 34,90 (winkelprijs - familie-editie 999 Games)
€ 32,10 (winkelprijs - versie 999 Games)
€ 45,40 (jaarledenprijs - competitieversie Tactic)
€ 35,70 (jaarledenprijs - competitieversie berkenhout BEX)
€ 31,40 (jaarledenprijs - familie-editie 999 Games)
€ 28,90 (jaarledenprijs - versie 999 Games)
Spelregels: ( officiële spelregels )
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Het werpspel Kubb is afkomstig uit Zweden en is bedoeld om in de buitenlucht te worden gespeeld.
Er wordt een veld afgebakend van 8 meter lang op 5 meter breed (met hoekstokjes en/of lint), bij voorkeur op een zachte ondergrond zoals gras.
De spelers worden verdeeld in twee teams en nemen plaats achter hun eigen basislijn (dus op 8 meter van elkaar). Aan weerszijden van het veld worden 'kubbs' (houten blokken) op de basislijnen geplaatst, zijnde 5 kubbs op elke basislijn.
Verder krijgt elk team 6 werpstokken ter beschikking om de (vijf) kubbs van het andere team omver te gooien (met een onderhandse worp).
Elke kubb die omver gegooid wordt door team A, moet - nadat alle 6 stokken geworpen zijn - door team B vervolgens op de helft van team A worden geworpen.
Aangezien de koning zich in het midden bevindt, precies in het midden tussen de 2 basislijnen, is dit het referentiepunt om te weten of een kubb op de andere helft van het speelveld terecht gekomen is.
Bij een mislukte worp, heeft team B een tweede kans om de slecht geworpen kubb opnieuw te werpen.
Is de kubb ook een tweede maal niet op de helft van het andere team geworpen, dan mag dit andere team de kubb op een willekeurige plaats zetten op haar eigen speelhelft, en indien gewenst, zelfs achter de koning (mits inachtname van de afstand van een werpstok, zijnde 30cm)!
Dit laatste moet je als team te allen tijde trachten te vermijden, aangezien het spel onmiddellijk verloren wordt door het team dat de koning (te vroeg) omgooit, namelijk op een moment dat nog niet alle "vijandige" kubbs omver geworpen werden.
Indien team B vervolgens aan de beurt is, moet zij eerst de kubbs die zij in de andere speelhelft geworpen heeft, omgooien. Pas nadien mag zij ook gaan mikken op de kubbs die zich op de basislijn van de tegenstander bevinden.
Alle kubbs die team B heeft omgegooid, worden vervolgens weer door team A op de helft van het andere team gegooid. Zo gaat het spel verder totdat één team erin is geslaagd om alle kubbs van het andere team omver te werpen en, mits zij nog twee werpstokken over heeft, vervolgens ook de koning omvergooit (en zodoende het spel wint).
De werpstok om de koning omver te werpen, wordt steeds vanaf de basislijn gegooid. Ook het omgooien van de kubbs van het andere team, gebeurt in principe vanaf de eigen basislijn. Tenzij... een team er niet in geslaagd is om alle kubbs die zij op de speelhelft van het andere team heeft geworpen, omver te gooien. In dit laatste geval, mag het andere team zover vooruit gaan als de verste niet-omvergegooide kubb op haar speelhelft.
Zodoende heerst bij het gooien van kubbs op de speelhelft van de tegenstander altijd een pittig dilemma: gooi ik de kubbs dichtbij, zodat ik ze gemakkelijker kan omgooien of eerder verder? In het eerste geval is de dwang om de kubbs omver te gooien nog groter dan in het tweede geval, aangezien het andere team anders heel ver vooruit mag komen naar jouw speelhelft toe als jouw team er niet in slaagt de kubbs omver te gooien.
Zoals gezegd, wint uiteindelijk het team dat de koning omver gooit, nadat alle kubbs op de speelhelft van het andere team omver gegooid werden.

Voormelde uitleg lijkt misschien ingewikkeld, maar het spel is dat zeker niet :-)
Houd je van werpen met stokken en heb je enige team- en/of competitiegeest in jou, dan moet je dit werpspel zeker en vast eens uitproberen.
Beslis je om het spel aan te schaffen (nu het toch een topper in zijn genre is), dan moet je echter wel opletten welke versie je aanschaft: de eerste versie van 999 Games is bijvoorbeeld minder prijzig, doch hanteert veel kleinere werpstokjes en kubbs. Een nieuwere versie met (quasi) correcte afmetingen werd nadien door 999 Games uitgebracht. Opgelet dus welk exemplaar je koopt...
Ter info: de officiële afmeting van de werpstok is 30 cm lang, met een diameter van 44 mm; de kubbs zijn 7x7x15 cm en de koning is 9x9x30 cm groot.
Wens je ten slotte ooit eens je kans te wagen op het Belgisch Kampioenschap Kubb, dan kan je alle informatie dienaangaande terugvinden op de website www.kubbspel.be
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 13.07.2010