Speelbord:

Lost Cities
Expeditiekoorts voor twee

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2002
Aantal spelers: 2
Aangegeven spelduur: ca. 3x10 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar (op de speldoos)
vanaf 10 jaar (in spelregels)
Spelauteur: Reiner Knizia
FORUM-beoordeling: 8,2 / 10 (20 spelers)
Internet-beoordeling: 8,1 / 10 (9 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 82 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 18,30 (winkelprijs) € 16,50 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Les cités perdues (Tilsit Editions)

London, 1850. In dit spel vatten 2 spelers expedities aan om zoveel mogelijk roem te behalen.
Elke expeditie wordt voorgesteld door een kleur: geel, groen, blauw, wit en rood. Per kleur zijn er 13 kaarten: de cijfers 1 tot en met 10 en drie weddenschapskaarten.
Elke speler krijgt bij aanvang 8 willekeurige kaarten. De overige 44 kaarten vormen een trekstapel die tussen de twee spelers in wordt gelegd.
In dit spel moeten beide spelers beslissen welke expedities zij zullen starten (en voeren) en welke niet.
Een expeditie wordt gestart van zodra jij de eerste kaart in de betrokken kleur aan jouw zijde van het speelbord aanlegt.
Het is van groot belang slechts die expedities te starten die succesvol zijn: een expeditie die wordt gestart, begint immers met 20 negatieve punten (dan wel 40, 60 of 80 negatieve punten ingeval van 1, 2 of 3 neergelegde weddenschapskaarten).
Slechts door kaarten bij de betrokken expeditie aan te leggen, kan deze negatieve score worden omgezet naar een positieve score.
Maar opgelet: de speelkaarten van elke expeditie kunnen slechts worden gelegd in één volgorde, namelijk: van laag naar hoog. Indien een speler 1 of meer weddenschapskaarten zou willen neerleggen, dient dit zelfs te gebeuren vooraleer enige cijferkaart van die expeditie wordt neergelegd.
Een weddenschapskaart zorgt ervoor dat de (negatieve of positieve) eindpunten van de expeditie worden verdubbeld, verdrievoudigd of verviervoudigd (respectievelijk bij 1, 2 of 3 weddenschapskaarten): zowel een positieve als negatieve score!
Elke cijferkaart die aan de betrokken expeditie wordt gelegd, levert positieve punten op die de negatieve score van 20 doet verminderen/verdwijnen. Indien dus 3 of meerdere kaarten worden gelegd, die samen minstens 20 punten waard zijn, kan deze expeditie geen negatieve punten meer opleveren. In dat geval zullen alle bijkomende kaarten dus sowieso positieve punten opleveren.
Om de beurt speelt een speler een kaart uit: ofwel investeert de speler in een bepaalde expeditie door een kaart van die kleur aan te leggen aan zijn zijde van het speelbord, ofwel legt hij een kaart in het midden af (die dan wel beschikbaar is voor de andere speler).
Nadien trekt de speler een kaart, ofwel van de trekstapel, ofwel van de aflegstapel van een kleur op het speelbord (telkens de laatste afgelegde van die soort).
Principieel worden 3 spellen na elkaar gespeeld, waarna de winnaar gekend is. Als variant wordt het spel soms zolang door de spelers gespeeld totdat één van de spelers een vooraf afgesproken aantal punten heeft verzameld.

Lost Cities is een luchtig kaartspelletje voor 2 spelers, waarbij naast enig geluk met de kaarten, ook een vleugje tactiek van de partij is.
Een prima starter of afsluiter voor een spellenavond met 2.
Speelkaarten:
© Sven Talboom - 25.09.2009