Speelbord:

Meisterdiebe


Uitgever: Zoch Verlag
Jaartal: 2004
Aantal spelers: 2-8
Aangegeven spelduur: 60-75 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Czarnè
FORUM-beoordeling: 7,1 / 10 (19 spelers)
Internet-beoordeling: 7,2 / 10 (5 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 71 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
mits bestelling
Spelregels: hetzij , hetzij ( vertaling )
Spelmateriaal: beperkt taalafhankelijk, namelijk:
de overzichtskaarten alsook de namen van de betrokken 6 karakters op de speelkaarten ("Schmuggler", "Juwelier", "Juwelierin", "Dieb", "Meisterdieb" & "Detektive") ( vertaling overzichtskaarten )
Andere benamingen:
Maleantes y ladrones
Master thieves (Rio Grande Games)
Maîtres voleurs

Tevens verdeeld door LudoArt ()

Wil je eens 'memory' spelen op hoog niveau, dan is Meisterdiebe misschien wel iets voor jou.
In Meisterdiebe krijgt elke speler een aantal valse juwelen. Bedoeling is om deze zo snel mogelijk kwijt te geraken en te vervangen door echte juwelen (diamanten, saffieren en robijnen).
De valse juwelen stop je in het speelbord, de echte juwelen vallen uit het speelbord.
Het speelbord bestaat uit een kubus, bestaande uit 3 draaibare niveaus, waarin langs elke zijde 3 laden aanwezig zijn.
Er zijn gewone laden maar ook een aantal laden met een geheim bergvak daarachter.
In het begin van het spel worden in zes geheime bergvakken rode robijnen gestopt, die op het einde van het spel veel punten waard zijn.
Bovendien hebben alle schuifladen zowel een laadvak bovenaan als onderaan. Bovenaan kunnen juwelen in de schuifla worden gestopt, onderaan vallen zij eruit.
Elke ronde mag iedere speler om beurt 1 van zijn 6 karakters uitspelen. Een spelronde is ten einde als alle 6 karakters zijn uitgespeeld, waarna deze karakters worden doorgegeven aan de linkerbuurman.
Deze karakters geven een speler de mogelijkheid om hetzij valse juwelen in één van de schuifladen te leggen (want op het einde van het spel is elke imitatie die nog in je bezit is, 1 negatief punt waard), hetzij echte juwelen te verzamelen (die zelfs uit het geheime bergvak mogen gehaald worden als je de 'meesterdief' bent). De detective anderzijds houdt zich hiermee niet bezig maar hoopt een aantal juwelen te verkrijgen indien zij met meer aanwezig zijn dan het aantal smokkelaars.
Met uitzondering van de juwelierster, kan een karakter haar eigenschap niet uitoefenen indien bij het openen van een schuifla, hieruit juwelen op tafel vallen.
De grote moeilijkheid in dit spel is om te weten in welke volgorde je de karakters het beste kan uitspelen, waarbij tactisch moet worden onthouden waar zich welke juwelen bevinden.
Aangezien elke speler na het uitspelen van een karakter een niveau 90° mag draaien en/of zelfs het speelbord 180° mag wentelen, is het onbegonnen werk om de plaatsen van alle juwelen te onthouden.
Cruciaal is dan ook enkel bepaalde (waardevolle) schuifladen in het oog te houden en op het gepaste moment het juiste karakter uit te spelen.

Door de hoge kostprijs (+/- 100 euro), zal niet iedereen dit spel aan zijn collectie willen of kunnen toevoegen. Als je dit spel toch zou willen aanschaffen, kan je misschien eerst de gelegenheid te baat nemen om dit spel eens uit te testen in onze spellenclub, dan wel op 'Spiel' in Essen bij de stand van Zoch zum Spielen.
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 29.05.2009