Speelsituatie:

Mölkky

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2009
Aantal spelers: 2 en meer
Aangegeven spelduur: Niet vermeld
Aangegeven leeftijd: vanaf 4 jaar
Spelauteur: Niet vermeld
FORUM-beoordeling: 8,9 / 10 (6 spelers)
Internet-beoordeling: 9,7 / 10 (3 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 91 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:


€ 33,70 (winkelprijs) € 30,30 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk

Met mooi zomerweer is het erg leuk om een spelletje in de buitenlucht te spelen. In plaats van een klassiek kaartspel of bordspel, kan je natuurlijk ook een werpspel ter hand nemen zoals Mölkky.
In dit spel zijn er 12 houten paaltjes, genummerd van 1 tot en met 12. Verder heb je een rond balkje waarmee geworpen wordt, hetgeen de 'mölkky' wordt genoemd.
Met een gewicht van 392 gram is het werpbalkje in dit spel iets zwaarder dan de werpbalkjes van Kubb, het andere bekende en geliefde scandinavische werpspel.
Bedoeling van het spel is om als eerste 50 punten te scoren. Iedere speler werpt om beurten naar de paaltjes die 3 tot 4 meter verder zijn geplaatst. De scores worden individueel bijgehouden op een bijgevoegd scoreboekje.
Hoe krijg je nu punten?
Welnu, er zijn twee mogelijkheden:
ofwel gooi je precies één paaltje om. In dat geval krijg je de punten die op het paaltje afgebeeld zijn.
Gooi je daarentegen meerdere paaltjes om, dan krijg je 1 punt per paaltje dat omver geworpen werd (ongeacht de punten die zijn vermeld op de getroffen paaltjes).
Een paaltje geldt trouwens pas als omver geworpen, indien het paaltje volledig op de grond ligt. Een paaltje dat op een ander paaltje, of op de 'mölkky' steunt, ligt bijvoorbeeld niet volledig op de grond.
Zo werpt iedere speler om de beurt, totdat iemand exact 50 punten heeft behaald.
Het is echter aangewezen geen onnodige risico's te nemen. Want als je gedurende drie opeenvolgende worpen géén enkel paaltje hebt omgegooid, lig je pardoes uit het spel !
Ook als je door een worp de kaap van 50 punten hebt overschreden, is winst nog veraf. In dat geval val je terug op 25 punten.
Bedoeling is dus om als eerste exact 50 punten te scoren.

Mölkky is een erg leuk spel. Het heeft vooral een gelijkenis met petanque, het alom gekende Franse werpspel met ballen.
Het gooien is in dit geval wel iets moeilijker omdat de stok vrij zwaar is en enkel onderhands mag worden geworpen.
Dit neemt niet weg dat zelfs kinderen van 6 jaar probleemloos mee kunnen werpen. Ook jongere kinderen van 4 of 5 jaar kunnen best wel mee, al kan je voor hen misschien de afstand iets kleiner maken dan de voorziene 3 à 4 meter tussen werppunt en paaltjes.
Het leuke aan dit spel is dat de paaltjes door het werpen steeds verder uit elkaar komen te staan. Daar waar zij bij aanvang van het spel één homogene masse van aaneengesloten paaltjes vormen, zijn diezelfde paaltjes na een aantal werpbeurten al her en der verspreid. Het mikken en de keuze op welk paaltje je zal mikken, worden des te crucialer.
Mölkky is een fantastisch werpspel bij mooi (of toch zeker droog) weer. Zonder twijfel een aanrader voor de ganse familie, tenzij je een afkeer zou hebben van petanque :-)

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 21.06.2010