Speelbord:

Monkey Lab

Uitgever: Alderac Entertainment Group
Jaartal: 2008
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 12 jaar
Spelauteur: Dan Manfredini
FORUM-beoordeling: 7,9 / 10 (17 spelers)
Internet-beoordeling: 7,0 (1 website)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 79 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 29,90 (winkelprijs) € 26,90 (jaarledenprijs)
Spelregels: ; ook edities beschikbaar in ( vertaling )
Spelmateriaal: enkel tekst op de overzichtskaarten, voorts is het spel geheel taalonafhankelijk
Affenlabor
Labo de singes
Monkey Lab is een strategisch bordspel voor 2 tot 4 spelers.
De spelers zijn vroegere laboratoriumapen die hun lotgenoten in een testlabo trachten te bevrijden.
Het speelbord wordt variabel samengesteld: vier kwartdelen van een speelbord worden samengebracht, zodat zij één vierkant laboratorium vormen. Dit laboratorium is onderverdeeld in een hal (waar alle apen, zijnde de spelers, starten) en een aantal kamers.
Bij aanvang van het spel wordt in elk vertrek één verdekte kooi(tegel) neergelegd. Omdat de apen geen sleutels hebben, zullen zij hun creativiteit gebruiken om de kooien van hun soortgenoten open te krijgen. Op elk van de verdekte kooitegels zal zodoende aangeduid staan welke voorwerpen nodig zijn om de betrokken kooi te openen (hetzij twee voorwerpen, hetzij drie voorwerpen). Verder worden bijkomend in elk vertrek nog twee voorwerpen(fiches) open en bloot klaar gelegd.
Bij aanvang van het spel ontvangt elke speler twee handkaarten. Uitgespeelde handkaarten mogen op het einde van elke beurt trouwens worden aangevuld, zodat elke speler steeds twee kaarten in zijn handen heeft.
Elke beurt beschikt een speler over drie acties. Welke drie acties hij kiest, is zijn vrije keuze. Hij kan zich verplaatsen, voorwerpen oppikken, omruilen of laten vallen, een kooi onthullen (zodat geweten is met welke voorwerpen de betrokken kooi kan worden geopend), een kooi openen, een handkaart uitspelen dan wel een andere aap bevechten.
Maar opgepast, in het laboratorium loopt ook een bewaker rond die luistert naar de naam 'Murray'. Hij kan de apen weliswaar niet vangen, maar kan ze wel vertragen in hun acties: indien de aap zich op het einde van een actie in dezelfde kamer als de bewaker bevindt, is diens beurt meteen afgelopen (en vervallen eventueel resterende acties). De aap moet zich dan zogezegd heimelijk verbergen om niet door de bewaker te worden ontdekt.
Met de handkaarten kunnen voorwerpen van kamer gewisseld worden, voorwerpen van andere apen gestolen worden, sneller bewogen worden en last but not least: de bewaker verzet worden.
Elke aap (speler) kan maximaal één voorwerp bij zich hebben. Elke aap heeft bovendien één specifiek voorwerp waarmee hij vertrouwd is: dit betekent dat het zich hiermee kan verdedigen tegen andere apen (medespelers) met slechte bedoelingen. Heeft een aap echter een ander voorwerp vast in plaats van zijn vertrouwde voorwerp, dan kan hij bevochten worden door een andere aap die zich in dezelfde kamer bevindt (en die wèl zijn vertrouwde voorwerp in bezit heeft). De bevochten aap moet zijn voorwerp laten vallen en wordt door de tegenstander in een willekeurige andere kamer op het speelbord geplaatst.
Spelers scoren punten door apen te bevrijden (kooien te openen) of in eenzelfde of een naburige ruimte aanwezig te zijn wanneer een aap door een andere speler bevrijd wordt. In dit laatste geval ontvangt de speler echter één punt minder dan degene die de werkelijke bevrijdingsactie tot een goed einde heeft gebracht. Het aantal te verdienen punten (in de vorm van apenfiches) is afhankelijk van de hoeveelheid voorwerpen die nodig was om de kooi te openen.
Het spel eindigt onmiddellijk indien alle kooien geopend zijn of indien de stapel handkaarten opgebruikt is en een speler geen handkaarten meer in zijn handen heeft.

Monkey Lab is een bordspel met een aangename speelduur en een amusant thema. De regels zijn niet al te omvangrijk, zodat het spel snel kan worden aangevat. Het spel komt minder tot zijn recht met twee spelers, omdat er dan maar één vijand is die jouw aap kan tegenwerken.
Het bordspel is geen topper, maar zeker ook niet slecht. Laten we zeggen, een leuke middenmoter :-)
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 17.01.2010