Speelbord:

Pandemic
Do you have what it takes to save humanity?
Uitgever: Z-Man Games
Jaartal: 2007
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 45 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Matt Leacock
FORUM-beoordeling: 8,4 / 10 (88 spelers)
Internet-beoordeling: 8,8 / 10 (11 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 85 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen: Pandemie (QWG): € 30,20 (winkelprijs) € 27,20 (jaarledenprijs)
Spelregels/spelmateriaal:
Spelmateriaal: beperkt taalafhankelijk (enkel tekst op de pandemie-kaarten, de overzichtskaarten en een aantal woorden op het speelbord zelf)
Pandemie: Können Sie den Menschheit retten? (Pegasus Spiele)
Jaartal: 2008
Aangegeven spelduur: 45-60 min

Pandemie: Het lot van de hele mensheid ligt in jouw handen! (QWG Games)
Jaartal: 2009
Aangegevens spelduur: 45-60 min

De wereld wordt geteisterd door een heuse pandemie. Voor zij die het woord niet kennen: dit is een over de wereld verspreide epidemie (snel uitdeinende ziekte).
In dit spel werken de spelers samen om tijdig de juiste vaccins te vinden voor de vier uitgebroken virussen. Pandemie is dus een coöperatief en strategisch bordspel, waarbij de spelers samen tegen het spelsysteem spelen.
Elke speler beschikt over een bepaalde vaardigheid als arts, coördinator, wetenschapper, bedrijfsexpert of onderzoeker. Het spel is te spelen tot 4 spelers, zodat 1 karakter van de vorige 5 karakters niet meedoet in het spel. Al dient gezegd dat het spel op spelavonden van FORUM op geslaagde wijze reeds met 5 spelers gespeeld werd.
In het begin van het spel zijn een aantal ziektehaarden van de verschillende virussen op het speelbord aangebracht (elke ziekte wordt aangegeven door blokjes in een bepaalde kleur: zwart, geel, rood, blauw). Om het spel te winnen, moet men dus tijdig de vier vaccins (in de vier kleuren) ontwikkelen in één van de gebouwde laboratoria.
Alle spelers beginnen in Atlanta, alwaar zich reeds een laboratorium bevindt. Van daaruit beginnen spelers de ziektes te bestrijden: eerst mag een speler 4 acties uitvoeren, nadien moet hij kaarten bijtrekken (met de kans dat een pandemie uitbreekt) en tenslotte wordt een stad verder geïnfecteerd. Is een stad héél ziek (3 blokjes van eenzelfde kleur) en breidt de ziekte zich nog verder uit (een vierde blokje), worden alle naburige steden geïnfecteerd met 1 blokje. Was een naburige stad ook al zwaar besmet, dan kan ook vanuit deze stad opnieuw een uitbraak van de ziekte plaatsvinden naar de omringende steden.
De spelers spenderen hun acties om zich te verplaatsen, ziektes uit te roeien, onderling kennis uit te wisselen, een bijkomend laboratorium te bouwen of een vaccin te ontwikkelen in dergelijk laboratorium.
Het spel kan op 3 manieren worden verloren: ofwel hebben de spelers de 4 vaccins niet tijdig ontwikkeld (de tijd is op als de kaartenstapel op is), ofwel zijn alle blokjes van een bepaalde kleur uitgeput en kan bij een nieuwe infectie in die kleur dus niet meer verder worden aangevuld, ofwel hebben 8 uitbraken van ziektes plaatsgevonden (steden die omringende steden infecteren).
Pandemie is werkelijk een topper in het genre van de coöperatieve spellen en kan - als je dit genre enigszins genegen bent - met een gerust hart in huis worden gehaald.
Nu dit spel binnenkort in het nederlands wordt uitgebracht, door QWG Games, kan je misschien nog even geduld hebben om het vervolgens in je eigen taal aan te kopen.
Overig spelmateriaal:


Links: speelbord en spelmateriaal uitgave Pegasus Spiele
Rechts: speelbord en spelmateriaal uitgave Z-Man Games
© Sven Talboom - 08.05.2009
noot1: de weergegeven afbeeldingen betreffen de versie die werd uitgegeven door Z-Man Games in 2007.
Als laatste afbeelding ziet u ten slotte het verschil tussen de diverse edities qua speelbord en spelmateriaal:
de uitgave van Z-Man Games heeft een kleiner speelbord, kleinere blokjes&fiches en kleinere laboratoria, maar heeft wel veel grotere, m.i. zelfs té grote pionnen.
De nederlandstalige versie van QWG Games is volledig gelijk aan deze van Pegasus Spiele, mits een uiterst minieme layout-verandering van de laboratoria.

noot2: met de mini-uitbreiding 'De generalist' kan het spel met 5 spelers worden gespeeld, al wordt het basisspel in onze spelkernen soms ook met 5 spelers gespeeld.


Er werden door de spelers van de spelkernen FORUM-Federatie vzw inmiddels minstens 40 quoteringen gegeven.
Hierna vind je een gedetailleerde weergave van de spelbevindingen van deze spelers:

Algemene quotering:

Spelplezier

*algemene tevredenheid:
*spelkeuzes/spelevenwicht/duur/complexiteit:
*interactie/sfeer/thema/originaliteit:

Spelmateriaal (uitzicht/kwaliteit/materiaalkeuze):


Spelregels (overzichtelijk/duidelijk/volledig):