Speelsituatie:

Qwirkle
Mix, Match, Score and Win!
Uitgever: Productief BV
Jaartal: 2008
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 30-60 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 6 jaar
Spelauteur: Niet vermeld
FORUM-beoordeling: 8,0 / 10 (12 spelers)
Internet-beoordeling: 7,5 / 10 (9 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 78 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
25,10 (winkelprijs) 22,60 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Oorspronkelijk uitgegeven door MindWare in 2006
Dit abstracte legspel kan kort worden omschreven als Scrabble met kleuren en symbolen.
Het spel bestaat uit 108 blokken, waarbij elke blok driemaal voorkomt. Er zijn dus 36 verschillende blokken, zijnde 6 verschillende vormen in 6 verschillende kleuren, ... of omgekeerd ;-)
Bij aanvang van het spel worden de 108 blokken in de bijgeleverde jutten zak gestopt.
Vervolgens trekt iedere spelers 6 blokken die hij/zij - met de afbeeldingen naar zich toe en dus niet zichtbaar voor de anderen - voor zich plaatst.
Bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door het vormen van rijen. Bij het vormen van een rij moeten de blokken steeds ofwel dezelfde kleur hebben, ofwel hetzelfde symbool dragen.
Zoals bij Scrabble ontvangt de speler punten voor alle horizontale en verticale rijen die hij/zij met de nieuw aangelegde blokken heeft aangevuld, waarbij elk blok gelijk is aan 1 punt (en zelfs dubbel telt bij het vormen van een rij in 2 richtingen).
De speler die ervoor kan zorgen dat hij de laatste (6de) blok in een rij legt, heeft een Qwirkle gevormd en scoort bovenop de 6 punten van de 6-blokkige rij, ook nog een extra bonus van 6 punten.
Een rij mag trouwens nooit uit meer dan 6 blokken bestaan.
Het is dus niet taktisch om aan een rij enkel en alleen de 5de blok aan te leggen, omdat de kans dan groot is dat iemand anders de Qwirkle kan vormen (en op die manier extra bonuspunten verwerft).
Nadat alle blokken aangelegd zijn, eindigt het spel. De speler die als eerste al zijn blokjes heeft kunnen aanleggen, krijgt bovendien nog een eindbonus van 6 punten.
De speler met de meeste punten wint.

Qwirkle is een spel dat uitgelegd is in 5 minuutjes en reeds om die reden een heel toegankelijk spel voor jong en oud.
Bovendien zijn de spelregels niet moeilijk en schuilt er toch voldoende diepgang in het spel. Niet alleen moet je rekening houden met je eigen blokken, maar ook met de mogelijkheden die andere spelers hebben nadat jij aan de beurt bent geweest.
Als je weet dat elke blok maar driemaal in het spel voorkomt, ken je meteen ook de grenzen van mogelijke combinaties, vooral naar het einde van het spel toe...
Hoewel het een abstract spel is, is het toch ook geliefd bij spelers die minder van abstracte spellen houden. Vermoedelijk omdat het enigzins aan Scrabble doet denken, toch een old-time-favorite voor vele mensen. Net zoals in Scrabble, kan je trouwens een beurt spenderen om 1 of meerdere blokjes om te ruilen tegen blokjes in de zak.
Kortom: een amusant spel voor de ganse familie!
Edit 2011: Dit spel is in 2011 uitgeroepen tot Spiel des Jahres in Duitsland.

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 22.09.2010