Speelbord:

Sint Petersburg

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2004
Aantal spelers: 2-4
Aangegeven spelduur: 45-60 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Michael Tummelhofer
FORUM-beoordeling: 8,5 / 10 (11 spelers)
Internet-beoordeling: 8,2 / 10 (12 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 84 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen: Saint Petersburg (Engelstalig) Sankt Petersburg (Duitstalig) € 29,40 (winkelprijs)
€ 23,40 (winkelprijs)
€ 26,50 (jaarledenprijs)
€ 21,10 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: beperkt taalafhankelijk (namelijk: enkel de begrippen op de kaartjes)
Sankt Petersburg (Hans im Glück)
Saint Petersburg (Rio Grande Games)
Sint-Petersburg is een Russische stad die gesticht werd door tsaar Peter de Grote en nog steeds vele mooie gebouwen herbergt.
In dit strategische bordspel trachten de spelers zoveel mogelijk ambachtslieden te ronselen, gebouwen op te richten en edelen aan te trekken.
Bij aanvang van het spel ontvangt iedere speler een spelerskleur, 25 Roebel en een startspelerpion.
Vervolgens verloopt het spel over een aantal ronden, die telkens bestaan uit 4 fases, die steeds in dezelfde volgorde worden doorlopen.
Elke fase worden kaarten uitgelegd totdat de 8 bovenste vakken op het speelbord zijn gevuld.
In de eerste fase heeft elke speler de kans om 1 of meer ambachtslieden aan te werven, in de tweede fase mogen de spelers gebouwen oprichten, om ten slotte in de derde fase edelen aan te werven. In de laatste fase heeft elke speler nog de mogelijkheid om kaarten te kopen die 1 van de voorgaande categorieën opwaardeert.
Elke keer als een speler aan de beurt is (in welke fase dan ook), heeft hij de keuze om hetzij 1 openliggende kaart te kopen (door het neertellen van de nodige Roebels), hetzij 1 kaart in de hand te nemen (om ze nadien aan te kopen), hetzij 1 kaart uit de hand neer te leggen (een gereserveerde kaart betalen), hetzij te passen. Zo mogen alle spelers telkens om beurten een actie uitvoeren, totdat alle spelers hebben gepast. De lege vakken die ontstaan door de voormelde aankopen of het in de hand nemen van kaarten, creëren ruimte voor het opvullen van de rij met kaarten uit de stapel van de daaropvolgende fase.
Na de eerste fase ontvangen de spelers telkens zoveel geldstukken als er op de kaarten van de ambachtslieden die reeds voor hen werden neergelegd, vermeld zijn. Op het einde van de tweede fase ontvangen de spelers vervolgens zoveel overwinningspunten als op de reeds gebouwde gebouwkaarten vermeld zijn. In de derde fase krijgen de spelers ten slotte geldstukken en/of overwinningspunten, afhankelijk van hetgeen op de voor hen neergelegde edelenkaarten vermeld is. In de vierde fase is er geen telling.
Nadat de 4 verschillende fases doorlopen zijn, is de ronde beëindigd en start een nieuwe ronde. Alle kaarten die nog niet werden aangekocht of in de hand werden genomen door één of andere speler, verschuiven van de bovenste rij van het speelbord naar de onderste rij (en kosten voortaan 1 Roebel minder dan de aangegeven kostprijs).
Voor zover nog geen 8 kaarten op het speelbord liggen, worden er nog kaarten bijgelegd in de bovenste rij op het speelbord, zodat in beide rijen samen steeds in totaal 8 kaarten liggen.
Zodra de laatste kaart van een bepaalde categorie kaarten (ambachtslieden, gebouwen, edelen of update-kaarten) op de bovenste rij van het speelbord is gelegd, wordt de betrokken ronde nog uitgespeeld, waarna het spel ten einde is. Dan volgt nog een slottelling: spelers krijgen een bonus in overwinningspunten die wordt bepaald door het aantal verschillende edelen die zij voor zich hebben liggen. Ook het geld kan door omzetting nog een beperkt aantal punten opleveren.
Echter, elke kaart die in de hand werd genomen (trouwens steeds een maximum van 3 kaarten!), levert op het einde minpunten op!

Sint Petersburg is werkelijk een leuk strategisch spel, dat redelijk vlug is uitgelegd en ook vrij vlot speelt. Er zijn voldoende keuzemogelijkheden in het spel, waarbij een juiste balans moet worden gevonden tussen het benodigde geld en de noodzakelijke overwinningspunten. Ambachtslieden zijn vooral nuttig om gebouwen- en edelenkaarten te kunnen bekostigen die overwinningspunten opleveren, maar ook de timing speelt voorts een cruciale rol (ben je startspeler in de betrokken fase of niet? Welke kaarten liggen open? Welke edelen geven jou nog een extra bonus? Voor welke kaarten krijg ik korting bij de aankoop? Enzovoort).
Kortom: het spel is een absolute aanrader voor liefhebbers van het niet al te zware strategische spel!

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 01.12.2010