Speelbord:

Ubongo: das Duell
verrückt und zugelegt
Uitgever: Kosmos
Jaartal: 2008
Aantal spelers: 2
Aangegeven spelduur: 15-40 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelauteurs: Grzegorz Rejchtman
FORUM-beoordeling: 7,8 / 10 (5 spelers)
Internet-beoordeling: 9,4 / 10 (3 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 84 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 13,70 (winkelprijs) € 12,30 (jaarledenprijs)
Spelregels: ( vertaling )
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk

Iedereen kent ongetwijfeld Tetris, een spel zo oud als de straatstenen.
Ahem, aangezien ik niet weet hoe oud onze straatstenen precies zijn, zal ik het alomgekende computerspel maar situeren in mijn tienerjaren, zijnde de jaren '80 ;-)
Net zoals in Tetris, zal er ook in dit kleine bordspel gepuzzeld moeten worden.
Het spel is inmiddels al in vele varianten op de markt gebracht: Ubongo (Expedition Pyramide); Ubongo Extrem; Ubongo reisversie; Ubongo 3-D (voordien uitgebracht als Rumis); Ubongo: het kaartspel, en noem maar op.
Maarrrr ... dit vind ik toch echt wel de leukste versie van allemaal.
Waarom? Dat lees je verderop in deze recensie.
Bij de Ubongo-spellen moet je diverse tweedimensionale legstukken (zoals bijvoorbeeld ook gebruikt in het populaire bordspel Blokus) zo snel mogelijk trachten te doen passen binnen een voorafgedrukt kader/oppervlak op je speelbordje.
Dat de legstukken, telkens bestaande uit 5 of 6 vakjes, niet zo eenvoudig van vorm zijn, kan je gerust zelf vaststellen door even te loeren op de afbeeldingen op deze pagina.
Bij de eerste versie van Ubongo (Kosmos - 2004), nadien ook uitgebracht onder de naam Expedition Pyramide (University Games - 2005), alsook in Ubongo Extrem (Kosmos - 2007) nemen 2 tot 4 spelers het tegen elkaar op. In deze versie nemen slechts 2 spelers het tegen elkaar op.
Waarom is deze versie dan leuker, nu de andere versies ook perfect speelbaar zijn met 2 spelers?
Ten eerste is er de toekenning van de punten. In dit spel geen onnodig gefrul met edelstenen van verschillende waardes (waarbij vooral het blind trekken uit de stoffen buidel bij "Ubongo Extrem" nogal willekeurig voorkomt), maar gewoon een duel "face-to-face": de snelste puzzelaar van een GELIJKE puzzel op EENZELFDE speelbord, wint 1 partijtje. Degene die het snelst 5 partijtjes weet te winnen, is de winnaar van het spel.
Ten tweede, en dat is toch wel de voornaamste reden, is Ubongo: das Duell iets uitdagender: 4 en voor de gevorderden 5 legstukken op je speelbordje doen passen, is nét iets uitdagender dan 3, respectievelijk 4 legstukken wegpuzzelen.
Bovendien is de stress bij een spel met 2 zo mogelijk nog groter dan in de andere versies van Ubongo, waar je vaak ook nog wat punten sprokkelt, zelfs al ben je niet de snelste puzzelaar.
In dit spel echter niets anders dan de pure realiteit: de snelste wint!

Ik hoef u vermoedelijk niet meer te overtuigen dat dit spel één van de betere spellen is uit de Kosmos-reeks van spellen voor 2 spelers. Het enige minpuntje is misschien wel de bedenkelijke kwaliteit van de kartonnen legstukken...
Maar niet getreurd. Het spel is niet al te prijzig en in elk geval een plezante geschenktip voor onder de kerstboom. Bovendien zal je aan dit spel ongetwijfeld ettelijke uren spelplezier beleven.
Eens benieuwd welke nonkels en tantes niet heimelijk komen meeloeren bij een fervent duel tussen uzelf en uw bloedmooie nicht ;-) Of was het omgekeerd ;-)
Top!

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 21.12.2010