Spelsituatie:

Bunny bunny moose moose

Uitgever: Czech Games Edition
Jaartal: 2009
Aantal spelers: 3-6
Aangegeven spelduur: 20-30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 9 jaar
Spelauteur: Vlaada Chvátil
FORUM-beoordeling: 7,8 / 10 (7 spelers)
Internet-beoordeling: 7,5 / 10 (2 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 77 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen: prijs op aanvraag
Spelregels:
Spelmateriaal: enkel het gedicht (dat wordt voorgelezen) bevat tekst ( vertaling ), de rest van het spelmateriaal is taalonafhankelijk.
Mein Name ist Elch

Bunny Bunny Moose Moose is een partyspel/kaartspel, waarin spelers de rol aannemen van konijnen en elanden.
Elke ronde is één speler de jager (spelleider). De overige spelers zijn in die ronde vluchtende dieren. Aan de hand van kaarten wordt bepaald welke dieren uiteindelijk de beste kans maken om heelhuids aan de schietende jager te ontsnappen.
De spelleider zet zich tegenover zijn medespelers en leest een gedicht voor in de sfeer van de jacht die zopas werd aangevat (6 regels in de gewone versie, 8 regels in een spel voor gevorderden). Op het einde van elke regel, legt de spelleider een kaart neer. De reeks kaarten wordt op dergelijke wijze door de spelleider uitgelegd dat deze kaarten zichtbaar zijn voor diens medespelers (vluchtende dieren): de medespelers kijken hierbij naar de kaarten alsof ze in een spiegel kijken (de links/rechts-positie wordt dus gespiegeld).
De eerste 6 kaarten kan er niets gebeuren (omdat de jagerkaarten dan nog geen uitwerking hebben). Vanaf de zevende kaart wordt gestart met een nieuwe rij van 6 kaarten, waarbij de vorige rij van 6 kaarten kaart per kaart met nieuwe kaarten overlegd wordt. Vanaf dan bestaat tevens de mogelijkheid dat de jager effectief op de vluchtende dieren schiet (met een jagerkaart).
Omdat de jagerkaarten willekeurig gemixt zijn met de andere kaarten in de kaartenstapel, is evenwel nooit geweten wanneer de jager precies zal toeslaan.
Inmiddels trachten de medespelers zich met gebaren aan te passen aan de spelsituatie overeenkomstig de uitgelegde kaarten.
Op de kaarten staan respectievelijk een eland, konijn of jager afgebeeld. Bovendien is er nog een speciale kaart die positieve punten naar een negatieve score omvormt (en vice versa).
Een eland heeft een gewei (handen naast je hoofd, met je duimen tegen de slapen): dit gewei kan naar boven of naar beneden zijn gericht, open of gesloten zijn. Een konijn heeft twee oren (voorgesteld door twee vingers zónder zichtbare duim): deze oren staan ofwel op het hoofd ofwel naast het hoofd, en zijn ofwel rechte oren ofwel hangoren (omgeplooide vingers). Op vele kaarten staat dus een konijn of eland, met een gewei of oren aan één of beide kanten.
Elke kaart levert het aangegeven aantal plus- of minpunten op indien gewei of oor/oren juist worden nagebootst. De scorepionnen van iedere speler, zijnde één eland en één konijn, worden navenant vooruit of achteruit gezet op het scorespoor (zijnde een weg).
Uiteraard zijn vreemde combinaties, zoals bijvoorbeeld een combinatie van oor én een gewei niet toegelaten. Op het moment dat de spelleider een jager omdraait, zegt hij "BOEM" en dient iedereen zijn laatste pose te handhaven. Vervolgens wordt aan de hand van de handen op of naast het hoofd nagekeken in welke mate spelers positieve of negatieve punten verdienen. Hierbij geldt bovendien dat een eland met uitgestoken tong geen eland, maar wel een konijn is (en omgekeerd).
Nadien schuift iedere speler één plaats op, zodat er ook een nieuwe spelleider is voor die ronde. Het spel eindigt zodra iedere speler tweemaal spelleider is geweest. De speler wiens laatste pion (konijn of eland) het verst op het scorespoor is vooruit gegaan, wint het spel. Het heeft dus geen zin om het ganse spel slechts één dier (konijn of eland) na te bootsen. Enkel in het geval van een gelijke score, speelt ook de verst gevorderde pion een rol.

Bunny Bunny Moose Moose is een partyspel, waarin spelers geen schroom mogen hebben om hun handen naast of boven het hoofd te houden en zelfs hun tong uit te steken. Zij die zich bij dergelijk partyspel niet goed in hun vel voelen, is het kwestie van de kloof te overwinnen en voor het amusement te kiezen. Eens de spelers vertrouwd geraken met het spel, is het een aardig partyspel dat voor de nodige lol (en foto's?) kan zorgen. Een pintje kan hierbij mogelijks helpen, al vergt het snel reageren op de steeds veranderende kaarten toch enige concentratie. Treuzel niet langer: gewoon snel even een half uurtje spelen en vel je eigen oordeel.
Zie ik daar de jager al?
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 01.01.2010