Speelsituatie:

Carcassonne

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 2000
Aantal spelers: 2-5
Aangegeven spelduur: ca. 30 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Klaus-Jürgen Wrede
FORUM-beoordeling: 8,4 / 10 (21 spelers)
Internet-beoordeling: 8,6 / 10 (15 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 85 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:
€ 20,80 (winkelprijs) € 18,70 (jaarledenprijs)
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
De Zuidfranse stad Carcassonne is heel vermaard omwille van haar prachtige vesting, die dateert uit de tijd van de Romeinen en de ridders. In dit tactische legspel creëren de spelers samen een prachtig landschap van wegen, steden, kloosters en weiden.
Iedere speler ontvangt bij aanvang van het spel 8 pionnen (horigen), waarvan 1 horige zal worden gebruikt als telsteen om de score van de betrokken speler bij te houden op het afzonderlijke scorebord. Iedere speler heeft dus 7 horigen ter beschikking om in te zetten gedurende het spel.
De 72 landtegels worden verdekt in stapeltjes gelegd in ieders bereik. Op deze landtegels staan delen van een stad, weg (of wegen die samenkomen), wei of klooster, dan wel een combinatie ervan.
De starttegel (met donkerkleurige achterzijde) wordt open op het midden van de tafel gelegd. Indien een speler aan de beurt is, trekt hij een landtegel. Deze tegel moet vervolgens met minstens één zijde aan één of meer eerder geplaatste landtegels aangelegd worden. De logica wordt hierbij gerespecteerd, namelijk: dat wegen aan wegen worden gelegd, weiden aan weiden en stadsdelen aan andere stadsdelen. Een weg kan dus niet plotseling onderbroken worden door bijvoorbeeld een wei of stadsdeel.
Van zodra de tegel is aangelegd, kan de speler beslissen om op deze pas aangelegde tegel een horige uit zijn voorraad te plaatsen. Op de weg stelt de horige een struikrover voor, in het klooster een monnik, in een stadsdeel een ridder en in de wei een boer.
Indien reeds een (eigen of andere) horige aanwezig is op die weg, stad en/of wei, mag er op de nieuwe tegel geen horige op het betrokken deel toegevoegd worden. Door het slim plaatsen van landtegels is het toch mogelijk om meerdere horigen op eenzelfde stad, weg en/of wei te hebben. Bijvoorbeeld door een wegdeel waarop een struikrover staat, te verbinden met een ander wegdeel waarop eveneens een struikrover staat, zodat uiteindelijk de beide struikrovers samen op één weg staan.
Alle horigen die zijn ingezet, gaan terug naar de eigenaar van zodra een waardering heeft plaatsgevonden. Zowel wegen, steden als kloosters worden meteen gewaardeerd van zodra zij zijn afgewerkt: een weg eindigt wanneer de beiden kanten zijn begrensd, hetzij door een kruispunt, een T-splitsing, hetzij door te eindigen in een stad of klooster; een stad is afgebouwd als deze een sluitende stadsmuur rondom heeft; een klooster is afgewerkt indien het klooster door 8 landtegels is omgeven (4 zijden en 4 hoeken).
Voor ieder wegdeel ontvangt de speler die de meerderheid aan struikrovers op deze weg heeft, één punt (ingeval van gelijkstand, ontvangen alle spelers in de meerderheid deze punten).
Voor ieder stadsdeel ontvangt de speler die de meerderheid van ridders in deze stad heeft, twee punten per stadsdeel én twee punten per stadschild. Eén uitzondering betreft een kleine stad, bestaande uit slechts 2 stadsdelen, die slechts 1 punt per stadsdeel oplevert. Een afgewerkt klooster, ten slotte, brengt 9 punten op (1 punt voor het klooster en 1 punt per landtegel rondom).
De boeren die in de weiden worden ingezet, gaan niet terug naar de eigenaar, aangezien de telling van de weiden pas op het einde van het spel plaatsvindt.
De boeren ontvangen punten voor elke afgebouwde stad waaraan de wei grenst. In principe is dit 4 punten per afgewerkte stad, al zijn er inmiddels al andere puntentellingen in voege (hierover kan men op het web gaan surfen).
Op het einde van het spel worden nog punten toegekend voor onafgewerkte steden, kloosters en wegen, waarbij elke tegel en stadschild 1 punt waard is.
Zoals wel meer het geval is in de spellenwereld, wint de speler met de meeste punten op het einde van het spel.

Carcassonne is inmiddels één van dé klassiekers uit de spellenwereld. Het wekt dan ook geen verbazing dat reeds tal van kleine en grote uitbreidingen op dit spel bestaande zijn.
Zoek je een spel dat bovendien uitermate geschikt is om te spelen met 2 spelers, dan moet je dit spel beslist aanschaffen.
Al ben ik er zeker van dat de meeste spellenliefhebbers dit spel inmiddels al in hun kast hebben staan... :-)
Spelmateriaal:






Legtegels "De rivier":
Noot: in de eerste editie van 999 Games werden de legtegels van de kleine uitbreiding 'De rivier' gratis bij het basisspel geleverd.
© Sven Talboom - 17.12.2009