In dit strategisch bordspel begeleiden de spelers 3 onderzoekers bij hun overtocht van de Beringstraat, de zeestraat tussen Alaska en Siberië.
De onderzoekers vertrekken vanuit onderzoeksstations in Alaska (maximaal 2 figuren per onderzoeksstation) en reizen over het ijzige water naar Siberië.
De speler die als eerste met zijn onderzoekers 3 verschillende onderzoeksstations in Siberië bereikt, wint het spel.
Bij aanvang van het spel worden er door de verscheidene spelers al 12 ijsschotsen (zeshoekige tegels) op het speelbord geplaatst. Hierop worden conform de aangeduide hoeveelheid op de getrokken ijsschotskaart telkens vis, touw en/of een ijsbeer geplaatst.
Nog meer ijsschotsen voorzien van voornoemde objecten, kunnen later in het spel worden gebracht (zie de daartoe bestemde plaatsen aan de bovenkant/onderkant van het speelbord).
Uiteraard verloopt de reis niet zonder gevaar of moeilijkheden: ijsberen zijn gevaarlijk en kunnen enkel worden gesust en/of verdreven met een vis.
Tevens dient een onderzoeker touw aan te wenden om met succes één of meerdere ijsruggen over te geraken.
Per beurt zal een speler ofwel een ijsschots verder laten drijven (volgens de kracht en de richting van de aangeduide stroming) ofwel deze schots 60° draaien (voor zover de speler in deze beide gevallen zelf een onderzoeker op deze ijsschots heeft staan), dan wel een nieuwe ijsschots in het spel brengen.
Vóór of na deze verplichte actie, mag hij ook een actie met een onderzoeker uitvoeren. Dit houdt in dat de speler één onderzoeker voortbeweegt OF gaat vissen.
Verplaatsingen over ijsschotsen zijn gratis, zodat een onderzoeker zo ver kan voortbewegen als hij wil én kan, totdat hij (maximum) 1 object heeft opgeraapt. Als er een ijsrug opduikt (gekartelde rand van de ijsschots), dient de speler een touw in te zetten
(hetgeen bij de beklimming wordt achtergelaten en dus nog kan worden gebruikt of meegenomen door andere spelers). Een speler kan zelfs een frisse duik nemen in het water om een volgende ijsschots te bereiken
(doch gelet op de evidente frisheid van het ijzige water, kan het zwemmen vanzelfsprekend maar één vakje duren).
Voor een zwembeurt dient hij trouwens eerst een vis als maaltijd te verorberen. Vissen zijn bovendien ook noodzakelijk om een ijsbeer te paaien als je deze op je reis tegenkomt.
Heb je geen vis om de hongerige ijsbeer te sussen, dan moet je vluchten voor je leven. Is er géén geschikte vluchtplaats, dan zal je zelfs op een reddingshelikopter moeten springen, die je weer naar Alaska terugbrengt. Niet zo leuk,
als je weet dat je slechts kan winnen als jouw 3 onderzoekers als eerste Siberië bereiken.
In plaats van één van zijn onderzoekers te verplaatsen, kan een speler ten slotte ervoor kiezen om te gaan vissen: dit houdt in dat hij zijn touw als hengel zal gebruiken om 2 vissen te vangen (dus een ruil van 1 touw tegen 2 vissen).
Ice Flow is een amusant bordspel waarbij het van groot belang is in te spelen op de positie van de steeds bewegende ijsschotsen en de objecten die daarop te verzamelen zijn.
Aangezien per beurt hooguit 1 object kan worden verzameld, de rugzak van iedere speler zelfs niet meer dan 3 objecten kan bevatten en op elke ijsschots hooguit 2 figuren mogen staan,
zal elke beurt nauwgezet moeten worden overwogen
hoe je de ijsschotsen laat bewegen en welke onderzoeker wat zal ondernemen. Planning en strategie zijn zonder enige twijfel doorslaggevend voor winst en verlies!
Ga jij de uitdaging aan om jouw onderzoekers zo snel mogelijk naar Siberië te leiden? Goed, maar zorg dat je geen kou vat!
|
Overig spelmateriaal:
|
|
|