In dit bordspel mogen de spelers in kano-bootjes klauteren, op zoek naar edelstenen langsheen de rivier.
De nederlandse titel verwijst naar de watervallen van Iguazu in Brazilië, de Duitse en Engelse titel van het spel
brengen dan weer ode aan de beroemde Canadese/Amerikaanse Niagara Falls, één van de bekendste watervallen ter wereld.
Watervallen zijn in elk geval cruciaal in dit spel...
Op het speelbord is een rivier afgebeeld: deze wordt gelegd op de speeldoos en het deksel (naast elkaar gelegd vormen deze een platform voor het speelbord).
Het speelbord is net iets langer dan het platform zodat een stukje met afgebeelde watervallen op de zijkant zichtbaar is. Op die manier wordt het effect van een waterval gevormd.
Op de rivier zelf, die op het einde in twee richtingen splitst, komen 9 plastieken (transparante) schijven te liggen.
Iedere speler start zijn tocht op de stranden naast de eerste schijf en heeft aldaar twee kano's te zijner/harer beschikking.
Iedereen ontvangt ook 7 kaartjes in zijn kleur: 6 kaartjes met cijfers van 1 t/m 6 (die bepalen hoever in die beurt gekanoëd kan worden) en 1 wolk (om
het weer te beïnvloeden).
Als een speler aan de beurt is, wordt het door hem/haar gespeelde kaartje opengelegd:
*is het een cijfer, zal meestal met beide kano's bewogen worden overeenkomstig de waarde van het uitgespeelde kaartje. Zijn beide kano's aangemeerd, dan moet met (precies) 1 kano worden bewogen. In andere gevallen moeten sowieso alle kano's
worden bewogen die zich in het water bevinden. Opladen of uitladen van edelstenen op welbepaalde plaatsen is mogelijk (aan het begin of einde van een beurt), maar dit kost in beide gevallen telkens 2 bewegingspunten per actie.
Elke kano kan trouwens maar 1 edelsteen herbergen.
Een andere optie in je speelbeurt is (zonder inlevering van bewegingspunten) andermans edelsteen te stelen. Dit is mogelijk als jouw (lege) kano op het einde van een stroomopwaartse beweging
terechtkomt naast een (gevulde) kano van een andere speler.
*heb je als kaartje gekozen voor de wolk, dan mag je de weerfiche 1 vakje naar links of rechts verschuiven: de plaats waar de weerfiche uiteindelijk terechtkomt, zal bepalen hoe snel de rivier die ronde vloeit.
Nadat iedere speler zijn kaartjes heeft uitgelegd (en desbetreffende beweging- of weeractie heeft uitgevoerd), zal de rivier gaan stromen!
De laagst uitgespeelde cijferkaart van alle spelers dient als basis om de snelheid van de rivier te bepalen. Hierbij wordt een cijfer bijgeteld en/of afgetrokken naargelang de huidige weeromstandigheden.
Het weer varieert van -1 t/m +2. Vervolgens worden zoveel plastieken schijfjes aan het begin van de rivier bijgeschoven, zodat de rivier
als het ware begint te stromen. Alle kano's die van het speelbord in de diepte van de waterval storten, zijn eraan voor de moeite: weg edelsteen, weg kano!
De kano kan later tegen betaling van 1 edelsteen weer in het spel worden gebracht (tenzij je geen andere kano's noch edelstenen hebt, dan is een terugname gratis).
Pas als alle 7 kaartjes gebruikt zijn, dan mogen de spelers hun 7 kaartjes opnieuw ter hand nemen en hebben zij weer keuze uit alle kaartjes...
Het spel is ten einde als een speler de 5 verschillende soorten edelstenen, dan wel 4 dezelfde edelstenen en/of 7 willekeurige edelstenen
heeft verzameld.
Het spel is niet erg geschikt voor fervente spelliefhebbers, daarvoor is het m.i. iets te weinig uitdagend.
Iguazu is daarentegen wel een leuk familiespel voor families met kinderen in de lagere school.
De spelregels zijn duidelijk en het principe van de rivier die stroomt (door het schuiven van plastieken schijfjes) is leuk bedacht.
Het sluit ook perfect aan bij het thema.
Iguazu is geen spel waarvoor ik meteen erg warm loop, maar - zoals hiervoor gezegd - voor beginnende spelers is het prima.
Het spel werd overigens in Duitsland bekroond met de prijs van Spiel des Jahres in 2005.
|
Overig spelmateriaal:
|
|
|