Keltis is een bordspel dat in feite een bewerking is van het voordien uitgebrachte tweepersoonsspel Lost cities.
De spelers kunnen in dit spel verschillende levenspaden bewandelen. Hierbij nemen zij een Keltische wijsheid in acht die stelt dat de levenswandel van iedere mens
steeds in het negatieve begint om zich langzaam een weg te banen naar het positieve (dat uiteindelijk zal overheersen).
Op het speelbord worden 5 levenspaden voorgesteld, waarbij elk pad is voorzien van stenen met een bepaald gekleurd symbool.
Iedere speler heeft de keuze enkele of zelfs alle van deze levenspaden te bewandelen. Dit gebeurt door het neerleggen van kaarten die telkens worden gekozen uit de 8 handkaarten waarover een speler beschikt.
De kaarten die in een bepaalde kleur worden uitgespeeld (van elk pad zijn telkens 2 cijfers voorhanden die gaan van 0 tot 10), moeten echter in elk geval hetzij oplopend hetzij aflopend worden neergelegd.
Als dus begonnen wordt met een 0 in bijvoorbeeld 'rood', kan nadien een rode 0 of hoger rood cijfer worden gespeeld. Begint een speler bijvoorbeeld met een gele 5, dan zal de tweede neergelegde kaart bepalen of de rij oplopend dan wel aflopend is:
bijvoorbeeld als na de gele 5 een gele 6 wordt afgelegd, zal de gele kaartenreeks oplopend zijn, namelijk 5-6, waarna het volgende cijfer een gele 6 of hoger geel cijfer zal moeten zijn.
Telkens een speler een kaart aflegt in een bepaalde kleur, zal hij met zijn pion één steen mogen opschuiven op dit levenspad.
Wenst een speler daarentegen geen kaart af te leggen, dan moet hij deze kaart leggen op de aflegstapel van die kleur.
In plaats van het bijtrekken van een nieuwe kaart van de gedekte stapel, kan een speler er trouwens voor opteren om de bovenste kaart
te nemen van één van de aflegstapels. Dit zal dus een kaart zijn die voorheen door hemzelf of een andere speler open was afgelegd.
Iedereen heeft de mogelijkheid om 5 levenspaden te bewandelen, doch opgelet: als een pion van een speler op een pad niet verder geraakt dan de eerste drie stenen, zal hij hiervoor op het einde van het spel negatieve punten ontvangen. Vanaf plaats 4 gaan de te verdienen positieve punten gestadig omhoog.
Eén grote pion (verdubbeling van de score)) en allerhande fiches op de paden, hebben bovendien nog een beslissende invloed op de punten.
Wie eindigt met de meest positieve score?
Keltis is een familiespel, waarbij iedere speler uiteraard afhankelijk is van de gekregen kaarten.
Dit neemt niet weg dat toch nog weloverwogen keuzes moeten worden gemaakt: een pad al dan niet starten, zich focussen op Keltische stenen die onderweg punten opleveren, enzovoort.
Een spel dat zeker het proberen waard is, temeer daar het een aangename spelduur heeft en in Duitsland tot Spiel des Jahres 2008 werd verkozen.
|
Overig spelmateriaal:
|
|
|