Speelbord:

Rozenkoning
Een doornige vete voor twee

Uitgever: 999 Games
Jaartal: 1999
Aantal spelers: 2
Aangegeven spelduur: 30-40 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Dirk Henn
FORUM-beoordeling: 8,0 / 10 (11 spelers)
Internet-beoordeling: 7,8 / 10 (8 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 79 %
Niet meer verkrijgbaar.


Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalonafhankelijk
Anderstalige uitgaves:
Le roi des roses: Jeu de stratégie en d'influence pour deux (Tilsit Editions)
Rosenkönig: Dornige Fehde für Zwei (Kosmos)
Voordien verschenen als Texas bij db-Spiele (1997)

We schrijven de periode 1455-1485: de Rozenoorlogen worden uitgevochten in Engeland. Twee adellijke heersers, zijnde de huizen van Lancaster en van York, strijden tegen elkaar om de macht. Hiertoe trachten zij zoveel mogelijk gebied in te palmen.
In dit spel zijn er 52 machtstenen, die aan één zijde een witte roos dragen, aan de andere zijde een rode roos.
Op het speelbord zien we een vierkant van 9 op 9, hetzij 81 vakjes. Verder zijn er 24 machtkaarten: voor alle 8 windrichtingen (N, NO, O, ZO, Z, ZW, W, NW) zijn er 3 kaarten, telkens met waarden I, II en III.
Ten slotte krijgt iedere speler nog 4 heldenkaarten, die een belangrijke invloed (kunnen) hebben op het spel.
Bij aanvang van het spel wordt de gele houten kroon in het midden van het speelbord geplaatst en ontvangt iedere speler op willekeurige wijze 5 machtkaarten die hij open aan zijn zijde van het speelbord legt.
Als een speler aan de beurt is, heeft hij de keuze uit drie acties:
1) één van zijn openliggende machtkaarten uitspelen;
2) een machtkaart van de stapel nemen en voor zich uitleggen;
3) een machtkaart uitspelen samen met een eigen heldenkaart;
Een speler moet verplicht één van de acties kiezen, zelfs als deze hem/haar niet zint.
Door het uitspelen van een machtkaart, wordt de kroon een aantal stappen verder verplaatst naar een onbezet veld. Hoeveel stappen en in welke richting de kroon gaat, wordt bepaald door hetgeen vermeld is op de machtkaart die de betrokken speler uitspeelt. Vervolgens wordt op deze nieuwe plaats een machtsteen geplaatst met de eigen roos zichtbaar naar boven. De machtkaart wordt afgelegd op de aflegstapel. De kroon heeft aan het einde van deze actie een nieuwe startpositie, waarna de volgende speler aan de beurt is.
Het aantal machtkaarten dat een speler maximaal voor zich mag hebben liggen, bedraagt 5. Echter, door het uitspelen van machtkaarten slinkt dat aantal snel, temeer omdat geen kaart wordt getrokken nadat een machtkaart uitgespeeld werd. Voor het bijtrekken van een nieuwe kaart, dient dus de betreffende actie te worden gekozen.
Een laatste mogelijkheid is om een machtkaart uit te spelen, samen met een eigen heldenkaart (waarvan een speler er slechts 4 heeft voor de hele tijdsduur van het spel). Hierdoor kan de kroon verplaatst worden naar een veld dat reeds met een roos van de tegenstander bezet is. De machtsteen wordt omgedraaid. De roos van de tegenstander verandert zodoende in een eigen roos.
Vooral deze laatste zet kan beslissend zijn voor winst of verlies. Aan het einde van het spel wint immers de speler met de meeste punten. Elk gebied van rozen levert voor de betrokken spelers zoveel punten op als het kwadraat van het aantal aaneengesloten eigen rozen: bv. een gebied van 9 rozen die verticaal of horizontaal met elkaar in verbinding staan, levert 81 punten op (9x9). Een ander gebied van 4 aaneengesloten rozen, levert 16 punten op (4x4). Enzovoort.
Een eigen heldenkaart aanwenden om een groot gebied van de tegenstrever in twee te verdelen, smaakt natuurlijk zoet. 15 velden (15 x 15 = 225 punten) kan bijvoorbeeld door één slimme zet gereduceerd worden naar twee gebieden, bv. één van 8 velden en één van 6 velden, hetzij maar 64 + 36 = 100 punten.
Het spel is ten einde als geen enkele speler meer een kaart kan natrekken (want max. 5 kaarten voor zich) noch kan uitspelen of als de laatste van de 52 machtstenen op het speelbord is geplaatst.
De eindstand van een speler wordt berekend door de punten van al zijn rozengebieden bij elkaar op te tellen. Bij gelijkstand wint de speler met het grootste aaneengesloten gebied van rozen.

Rozenkoning is een leuk tweepersoonsspel dat snel is uitgelegd en vlotjes speelt. De speelduur is niet zo lang, waardoor de spelpartijtjes zich snel opvolgen.
Absoluut een aanrader!
Helaas is het spel niet meer verkrijgbaar in de reguliere handel, zeker niet in nederlandstalige editie. Met een beetje geluk vind je echter nog een exemplaar van het spel op een spellenbeurs, tweedehandsbeurs of in een afgelegen winkeltje ;-)
Spelmateriaal:
© Sven Talboom - 24.05.2010