Er wordt nieuw land ontdekt. De spelers azen erop zoveel mogelijk drassige weiden, vruchtbaar akkerland, wilde wouden en dies meer, in te palmen.
Hoe meer grondgebied, hoe liever! De acht verschillende soorten landschap zijn afgebeeld over 168 zeshoekige velden (6 landschappen van elk 21 velden, een meer bestaande uit 18 velden en een gebergte bestaande uit 24 velden).
In dit (op zich abstracte) bordspel, plaatsen de spelers om beurten ieder 1 eigen speelfiguur op een vrij veld op het speelbord, totdat
alle beschikbare speelfiguren van iedere speler op het speelbord gezet zijn. Het aantal benodigde speelfiguren varieert tussen 8 en 13, afhankelijk van het aantal spelers dat aan het spel deelneemt.
Om de beurt (en kloksgewijs) mogen de spelers vervolgens, ronde na ronde, ieder drie acties uitvoeren.
De eerste actie die een speler moet uitvoeren, is het verplicht verplaatsen van één eigen speelfiguur. De speelfiguur mag in één van de zes richtingen (naar keuze) in rechte lijn worden verplaatst,
waarbij de figuur geen enkel obstakel (de speelbordrand, een grenssteen of eender welke andere spelfiguur) mag betreden of overspringen.
De overige twee acties waaruit de speler vervolgens kan kiezen, zijn de volgende:
ofwel wordt een eigen speelfiguur verplaatst, ofwel wordt één grenssteen op het speelbord geplaatst.
De tweede en derde actie mogen vrij gekozen worden: ofwel plaatst een speler twee grensstenen, ofwel verplaatst hij nog twee eigen speelfiguren,
ofwel plaatst hij één grenssteen en verplaatst hij één eigen speelfiguur (in de volgorde die deze speler wenst).
Een grenssteen mag enkel worden geplaatst op een veld rondom een eigen speelfiguur, die in diezelfde beurt door de betrokken speler werd verplaatst.
Doordat, ronde na ronde, meer en meer grensstenen op het speelbord komen te liggen, zullen zich gebieden vormen.
Van zodra een gebied volledig omsloten is door speelstenen en/of de rand van het speelbord EN uit maximaal 3 verschillende landschappen bestaat,
wordt het betrokken gebied gewaardeerd.
Een gebied met 3 verschillende landschappen levert zoveel punten op als het aantal velden van dit gebied, een gebied met 2 verschillende landschappen levert een dubbel aantal punten op van het
aantal gebiedsvelden en een gebied dat maar één landschap behelst, zorgt voor een drievoudige puntentelling.
De punten worden toegewezen aan de speler die de meeste speelfiguren in het omsloten gebied heeft staan.
Bij gelijkstand worden de punten verdeeld tussen de spelers met de meeste aanwezige speelfiguren (naar beneden afgerond).
Het spel eindigt als het speelbord volledig in (gewaardeerde) gebieden is opgedeeld of nog maar één speler kan spelen.
De speler met die met de verschillende waarderingen het grootste puntentotaal heeft behaald, wint het spel.
Terra Nova is in wezen een abstract spel. Met 2 spelers is het louter een tactisch 1-tegen-1 gevecht, met meer spelers vind ik het spel daarentegen leuker.
Dat is althans mijn persoonlijke mening :-)
Het spel scoort goed bij de FORUM-spelers die dit spel reeds hebben gewaardeerd en is zeker niet slecht, maar persoonlijk vind ik het te weinig uitdagend.
Toegegeven, het is inderdaad geen avondvullend spel, en eerder geschikt als opvuller tijdens een spelsessie.
In die optiek, en gelet op de bescheiden prijs, is dit familiespel best OK.
|
Overig spelmateriaal:
|
|
|