Speelbord:

Trivial Pursuit Team (Belgische editie)
Kies je team. Kies je vragen. Leuker, sneller spel.
Uitgever: Parker (Hasbro)
Jaartal: 2009
Aantal spelers: 2 teams
Aangegeven spelduur: niet vermeld
Aangegeven leeftijd: enkel aanduiding "volwassenen"
Spelauteur: niet genoemd
FORUM-beoordeling: 7,7 / 10 (13 spelers)
Internet-beoordeling: 5,5 /10 (2 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 74 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen: prijs op aanvraag
Spelregels:
Spelmateriaal: volledig taalafhankelijk
Trivial Pursuit is vermoedelijk het beroemdste quizspel bij uitstek in de wereld van het gezelschapsspel. Iedere speler moet hierin vragen beantwoorden in verschillende categorieën en de nodige taartspieën verzamelen.
In deze recensie bespreken we de team-editie die van dit vermaarde quizspel werd uitgebracht.
Het spel wordt gespeeld met twee teams: team A versus team B. Het aantal spelers per team is niet aangeduid, maar om het spel aangenaam te houden lijkt 4 à 5 spelers per team toch een maximum.
Het spel zelf bestaat uit 4 ronden van telkens 6 vragen. In elke ronde kiest een team één vraag, dat door het andere team wordt voorgelezen. Per ronde zijn er 6 vraagkaarten, in 6 verschillende categorieën: voor elk team dus 3 vraagkaarten.
Per ronde zijn er 6 categorieën die aan bod komen: aardrijkskunde, amusement, geschiedenis, kunst & literatuur, wetenschap & natuur en ten slotte sport & ontspanning. Telkens wordt een subcategorie vermeld waarover de vraag zal gaan, bv. aardrijkskunde, subcategorie 'rivieren'.
Er zijn 6 soorten vragen: multiple choice, de expert-vraag, de verbandvraag, 'noem er 6', gemakkelijk of moeilijk en alles of niets.
De 6 vraagkaarten behelzen niet steeds alle soorten vragen: soms komt in een bepaalde vraagronde een bepaalde soort vraag niet aan bod, terwijl andere soorten vragen dan weer méér dan 1 keer vertegenwoordigd zijn.
Elke vraag levert 6 punten op. Soms kan een bonus worden verdiend als bijvoorbeeld de eerste vragenkaart door een team volledig correct werd opgelost.
Bij multiple choice worden er 4 mogelijke antwoorden gegeven: geeft het team meteen het juiste antwoord, ontvangt dit team 6 punten. Is pas het tweede gegeven antwoord correct, dan heeft dit team slechts 3 punten verdiend. Eén punt kan als troost verdiend worden indien het juiste antwoord pas bij de derde gok correct is.
Bij de expert-vraag, kiest het team ervoor de vraag te laten oplossen door één teamlid ('de expert') voor 6 punten, dan wel de vraag gezamenlijk op te lossen voor 3 punten.
Bij de verbandvraag, worden 3 vragen gesteld die iets met elkaar te maken hebben: elk correct antwoord levert 2 punten op voor het betrokken team.
Bij de 'noem er 6'-vraag, moeten 6 antwoorden worden gegeven op één bepaalde vraag, bijvoorbeeld Amerikaanse staten beginnend met een bepaalde letter: per juist antwoord, ontvangt het team 1 punt, per verkeerd antwoord 0 punten. Er mogen uiteraard maar 6 antwoorden gegeven worden.
Bij de 'meer of minder'-vraag, kiest het team voor de gemakkelijke vraag (voor 3 punten) of voor de moeilijke vraag (voor 6 punten).
Ten slotte, bij de 'alles of niets'-vraag, moet het team 5 beweringen met 'goed' of 'fout' beantwoorden. Na elke vraag beslist het team om door te gaan (om zo meer punten te verdienen) of te stoppen (en de reeds gewonnen punten te behouden). Geeft het team echter een verkeerd antwoord, verliest het alle punten die reeds voordien met die vraag werden gewonnen. Na 5 correcte antwoorden, ontvangt het team 6 punten.
Het team dat na 4 spelronden het meeste punten heeft, wint het spel.

De Trivial Pursuit Team-editie is een leuke variant van Trivial Pursuit. Hoewel de klassieke edities van Trivial Pursuit ook best in teams kunnen gespeeld worden, is dit spel gevarieerder door de verschillende soorten vragen en ook veel sneller afgelopen.
Twee nadelen zijn echter de beperkte herspeelbaarheid (er zijn maar 12 kaartensets, elk goed voor 1 spel van 4 ronden) én het soms beduidende verschil in moeilijkheidsniveau tussen de vragen onderling.

Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 26.12.2009