Speelbord:

Valdora


Uitgever: ABACUSSPIELE
Jaartal: 2009
Aantal spelers: 3-5
Aangegeven spelduur: 60 min
Aangegeven leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelauteur: Michael Schacht
FORUM-beoordeling: 7,9 / 10 (23 spelers)
Internet-beoordeling: 7,3 / 10 (6 websites)
Bezoekers-beoordeling: nog niet van toepassing
Globale beoordeling: 78 %
Te koop bij Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen:


€ 33,60 (winkelprijs)
€ 30,20 (jaarledenprijs)
Spelregels: ingesloten (ook vermoedelijk edities bestaande in wegens meertalige beschrijving op de achterkant van de speeldoos en de meertalige overzichtskaarten) ( vertaling )
Spelmateriaal: taalonafhankelijk, behalve beknopte overzichtskaartjes (in 4 voormelde talen)

In dit strategische bordspel wordt het verhaal van Valdora gebracht, een verscholen rijk in een vallei met onmetelijke rijkdommen. De spelers zijn avonturiers die een gelukkige toekomst trachten te verzekeren door het opladen en verhandelen van goud en edelstenen in deze vallei.
Iedere speler begint zijn avontuurlijke tocht in de haven van Valdora (in het midden van het speelbord), alwaar hun schip net werd aangemeerd.
Op het speelbord bevinden zich, benevens de vermelde havenstad en de wegen, ook nog 2 steden (waar uitrusting kan worden gekocht), 2 steden (waar opdrachten kunnen worden gekocht), 2 havenvelden, 7 huizen en 3 zilvermijnen.
Afhankelijk van de positie van de willekeurig overeen te komen startspeler, krijgt iedere speler een bepaald startkapitaal en een avonturier (kaart) zonder proviand.
Vanuit de centrale havenstad reizen de spelers verder over het speelbord.
In de vier hoeken van het speelbord vinden we 4 grote steden weer: in deze steden bevinden zich 4 houten vormen met daarop kaarten, die op prachtige wijze elk een boek voorstellen waarin je als het ware kan bladeren, namelijk:
rechts boven en links onder: 2 boeken (met identieke inhoud, doch anders gerangschikt) die perkamenten opdrachtkaarten bevatten;
links boven en rechts onder: 2 andere boeken (eveneens gelijke kaartenstapels, die ook hier willekeurig geschud en dus normaliter verschillend van elkaar zijn) die catalogi voorstellen die de spelers doorbladeren, op zoek naar geschikte uitrusting voor het vervoeren van goud en edelstenen.
Als een speler aan de beurt is, zal hij het volgende doen:
eerst zal hij zijn spelersfiguur over de wegen van het speelbord bewegen, doch hoogstens tot in de volgende stad. Heeft een avonturier proviand, mag hij zelfs doorheen een stad reizen tot maximaal 1 stad verder.
Eindigt een speler met zijn figuur op een veld, dan betaalt hij één munt aan iedere speler die zijn figuur eveneens op dit veld heeft staan.
Vervolgens zal de speler één actie naar keuze mogen uitvoeren: in de vier stadvelden met een boek, kan de speler (afhankelijk van de stad) ofwel 1 of meer opdrachtkaarten ofwel 1 of meer uitrustingkaarten verwerven. Alleen de kaart of 2 kaarten die bovenaan zichtbaar zijn op het boek, mogen worden gekocht. Een speler mag eenmaal gratis een bladzijde omdraaien (terugbladeren of verder bladeren), waardoor hij 1 en meestal zelfs 2 nieuwe kaarten kan aanschouwen. Meer bladzijden omdraaien, is mogelijk maar kost extra geld.
Opdrachtkaarten worden gekocht met geld (zilveren munten), uitrustingkaarten worden gekocht met goud (goudklompjes).
Er zijn 6 soorten uitrustingen. Elke soort uitrusting mag een speler maar eenmaal bezitten. Met een welbepaalde uitrusting kan een speler de hierbij passende edelsteen, goudklomp of zilvermunt opladen. Edelstenen en goud kunnen worden opgeladen op straatvelden en havenvelden (in de loop van het spel). Zilver kan worden verworven in een zilvermijn.
Er zijn ook 54 opdrachten, die eens vervuld, 3 punten opleveren (48 opdrachten waarbij 1 specifieke edelsteen moet worden geladen) of soms zelfs 15 punten (6 opdrachten voor het verzamelen van een specifieke combinatie van 3 edelstenen). Een speler mag maximaal 3 niet-vervulde opdrachtkaarten voor zich hebben liggen.
Van zodra een speler de gepaste edelstenen op zijn uitrustingkaarten heeft liggen, kan hij ervoor kiezen om een opdracht te vervullen. Hiertoe moet hij zich begeven naar een aangeduide plaats op het speelbord (de zogenaamde huizen van opdrachtgevers).
Voor elke opdracht die een speler vervult, krijgt hij 1 handwerker van dezelfde betrokken kleur als het wapenschild van de opdrachtgever.
Is er geen handwerker meer van de betrokken soort aanwezig, dan krijgt de speler een handwerker van de eerstvolgende stapel handwerkers, die volgens de wijzers van de klok rondom een zelfstandig 7-zijdig speelbordje liggen.
Van zodra een speler een bepaald aantal handwerkers van een bepaalde soort (kleur) heeft verworven, ontvangt deze speler meteen een atelier van de betrokken kleur. Ateliers zijn nuttig omdat zij elke keer 1 bonusfiche van 10 punten opleveren voor elke nieuwe opdracht die nog zou worden vervuld ten voordele van diezelfde opdrachtgever.
Behalve de hiervoor beschreven acties (uitrusting of opdrachtkaarten verwerven, edelstenen opladen, zilvermunten verwerven of opdrachten vervullen), kan een speler ten slotte ervoor kiezen om in een stad proviand te nemen, hetgeen deze speler toelaat om in een latere beurt 1 stad verder te reizen, in plaats van maar tot de eerstvolgende stad.
Het spel eindigt wanneer nog slechts één soort handwerkers voorradig is, waarna de lopende ronde nog wordt uitgespeeld.
Bij de waardering ontvangt een speler punten voor vervulde opdrachten, voor elke kleur handwerkers die hij/zij bezit, voor ateliers, voor bonusfiches en voor opgeladen edelstenen die nog niet voor een opdracht werden aangewend.
Ook in dit spel wint de speler met de meeste punten op het einde van het spel.

Valdora is een strategisch bordspel dat niet al te complex is. Het is een typisch beweeg-verzamel-handelspel, waarbij spelers - vooral op korte termijn - plannen wat ze deze en de eerstvolgende beurten willen bereiken.
Leuk aan dergelijk bordspel is dat iedereen dezelfde edelstenen en goudklompjes wil opladen en dat timing bij de planning dus van cruciaal belang is. Een stap te laat kan ertoe leiden dat je slechts 1 edel goed kan opladen in plaats van meerdere of dat je aan 1 of meer medespelers een zilvermunt moet betalen omdat zij al eerder op de betrokken plaats waren gearriveerd.
In vergelijking met een honderdtal spellen die reeds eerder in dit genre zijn uitgebracht, heeft Valdora niets spectaculair of origineel te bieden.
Het bladeren in een boek is op zich wel een leuk en origineel idee, doch maakt het spel op zich daarom nog niet origineel.
Besluit: het spel is een aanrader voor spelliefhebbers die houden van een taktisch bordspel zonder een overvloed aan spelregeltjes en die worden gecharmeerd door een mooie vormgeving en degelijk spelmateriaal.
Over spelmateriaal gesproken: wel bizar dat er maar 1 kleine overzichtskaart met vermelding van de waarderingspunten beschikbaar is (die voor alle spelers moet dienen).
Overig spelmateriaal:
© Sven Talboom - 25.04.2011